Allt om VVS & Badrum

Var, när och hur om Kakelugnar

Hur ska man tänka när det kommer till kakelugnar? Framförallt handlar det idag om design. Att det finns bättre värmekällor som fördelar värmen bättre råder det inga tvivel om. Har du ett hus eller lägenhet av lite äldre snitt finns det ett fantastiskt utbud av kakelugnar. En kakelugn som dateras 300 år bakåt i tiden kan lyfta ett sådant hushåll till oanade höjder. Gissningsvis kan vi utgå från att en visning av lägenhet med en klassisk kakelugn kan generera betydligt större intresse med en sådan möbel i vardagsrummet. En möbel är precis vad det är, den som säger annat har fel.

Sedan är det självklart så, precis som med alla möbler, att den stilmässigt måste passa in. Att ställa en kakelugn från 1600-talet i en nybyggd lägenhet låt säga i Hammarby Sjöstad kanske inte är helt rätt. Det finns istället mer moderna varianter att kika på även om jag personligen föredrar den gamla stilen just när det kommer till kakelugnar. Men självklart så gäller även här att smaken är annorlunda. I sanningens namn kan nämnas att även kakelugnar kan vara rent ut sagt fula. Det finns exempel på ugnar som de flesta av oss inte skulle acceptera i våra hem om vi så fick dom gratis. Ordet kakelugn är ju egentligen synonymt med stil och smakfullhet men så är alltså inte alltid fallet.

Som lite kuriosa kring dessa ugnar kan tilläggas att många menar att ugnen är en svensk uppfinning. Det stämmer dock inte men ingen rök utan eld. Rökkanalen som leder ut rök från kakelugnen är faktiskt en svensk uppfinning. Vi kan alltså inte ta åt oss äran för framtagningen men kanske för viss förädling av en redan fantastisk produkt. Besitter du en kakelugn? Mycket glädje i vinter.

Similar Articles

En artikel om murverk Ett murverk är en konstruktion av en vägg, en mur eller helt enkelt en hel byggnad som är sammanfogad av murbruk och lera. Som murverk används olika
Att jobba som hantverkare Att vara hantverkare är inte alltid en dans på rosor. Ofta förväntas man leverera ett perfekt resultat på kort tid och inte sällan under svåra arbetsförhållanden. De
Hantera sopor smart med a... Alla hushåll producerar mängder med avfall varje vecka, år ut och år in. Det blir många kilo avfall per familj som ska tas om hand på något
Tillverkning av tegel Processen att tillverka tegel kan ske på två olika sätt: genom strängpressning eller genom maskinslagning, men man kan också tillverka handslaget tegel. Strängpressning vs maskinslagning Strängpressning sker
Backventil – Förebygge... Är du orolig för att din källare ska råka ut för översvämning? Slappna av, det finns flera saker du kan göra för att förebygga detta. Ett av
Var, när och hur om Kake... Hur ska man tänka när det kommer till kakelugnar? Framförallt handlar det idag om design. Att det finns bättre värmekällor som fördelar värmen bättre råder det inga
Dagvatten är en viktig s... Dagvatten är det vatten som tillfälligt förekommer på markytan eller på en konstruktion. Det kan vara grundvatten som tränger fram från marken, smältvatten från is eller snö
Vilket kakel ska man väl... Det finns massor av olika kakel att välja både till kök och badrum. När man renoverar kök och badrum måste man tänka igenom vilken typ av kakel
Tidsrapportering via app Jag arbetar som hantverkare och de flesta i min position är mycket väl medvetna om att det inte är jobbet i sig som tar mest tid och
Transfasts översättning... Det gäller att man vänder sig till rätt översättare när man ska översätta en text till ett annat språk. I värsta fall kan resultatet bli ett helt