Allt om VVS & Badrum

Transfasts översättning blev en flopp

Det gäller att man vänder sig till rätt översättare när man ska översätta en text till ett annat språk. I värsta fall kan resultatet bli ett helt annat innehåll än det som var tänkt från början. Det var det som hände när översättningsbyrån ” Transfast” fick en beställning från en svensk kund som behövde en sammanfattning översatt på franska och engelska.

Texterna skulle översättas för franska och engelska besökare och studerande till ett seminarium som hölls av en svensk psykolog och coach. Broschyrer delades ut i förväg med en text om vad föreläsningen skulle handla om samt om de olika teknikerna som användes och hur man skulle gå tillväga under behandling m.m. Dock hade många ord översatts ordagrant och även vissa uttryck, vilket gjorde en stor del av texten obegriplig och även ganska rolig.

översättningsbyrå bild

Även om de flesta besökarna emellertid kunde engelska (även de franska), så blev föreläsningen i sig lyckad, men när folk gick hem med den sammanfattade texten på respektive språk, så vad det många som hade anledning att dra på smilbanden. Eftersom ämnet var mycket allvarligt och krävde en 100% korrekt översättning, vilket inte var fallet, så fick hela historien också konsekvenser när folk ville läsa om det man tidigare hade hört på seminariet för att tillämpa på sina egna verksamheter eller studieinrättningar. Detta gav föreläsaren ett mindre seriöst intryck och du kan själv tänka dig att man i framtiden inte tog hjälp av den inblandade översättningsbyrån igen.

Om du någon gång tagit hjälp av Google Translate så vet du hur fel det kan bli. Ord översätts ofta direkt utan att tänka på idiomatiska uttryck eller anpassa ordet för det tilltänkta språket, och detta gör att texten kan få en helt annan innebörd som inte bara kan bli fel utan även rent av kan få den mest seriösa personen att vika sig av skratt. Översätt alltså aldrig till ett språk som du inte är 100% bekväm med.

Similar Articles

Backventil – Förebygge... Är du orolig för att din källare ska råka ut för översvämning? Slappna av, det finns flera saker du kan göra för att förebygga detta. Ett av
Tillverkning av tegel Processen att tillverka tegel kan ske på två olika sätt: genom strängpressning eller genom maskinslagning, men man kan också tillverka handslaget tegel. Strängpressning vs maskinslagning Strängpressning sker
En artikel om murverk Ett murverk är en konstruktion av en vägg, en mur eller helt enkelt en hel byggnad som är sammanfogad av murbruk och lera. Som murverk används olika
Hantera sopor smart med a... Alla hushåll producerar mängder med avfall varje vecka, år ut och år in. Det blir många kilo avfall per familj som ska tas om hand på något
Vilket kakel ska man väl... Det finns massor av olika kakel att välja både till kök och badrum. När man renoverar kök och badrum måste man tänka igenom vilken typ av kakel
Var, när och hur om Kake... Hur ska man tänka när det kommer till kakelugnar? Framförallt handlar det idag om design. Att det finns bättre värmekällor som fördelar värmen bättre råder det inga
Regelbunden vitvaruservic... En gemensam tvättstuga är vanligt förekommande i flerfamiljshus. Det är en facilitet som ger upphov till både glädje, nytta och ibland irritation. Arga lappar i tvättstugan kan
Att jobba som hantverkare Att vara hantverkare är inte alltid en dans på rosor. Ofta förväntas man leverera ett perfekt resultat på kort tid och inte sällan under svåra arbetsförhållanden. De
Dagvatten är en viktig s... Dagvatten är det vatten som tillfälligt förekommer på markytan eller på en konstruktion. Det kan vara grundvatten som tränger fram från marken, smältvatten från is eller snö
Transfasts översättning... Det gäller att man vänder sig till rätt översättare när man ska översätta en text till ett annat språk. I värsta fall kan resultatet bli ett helt